فهرست مطالب

مجله ره آورد سلامت
سال چهارم شماره 4 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مریم اسماعیلی*، علی محمد مصدق راد، علی اکبری ساری صفحات 1-24
    زمینه و هدف

    سلامت سازمانی بیانگر سازگاری مطلوب جسمی ، روحی و اجتماعی سازمان نسبت به محیط پیرامون آن است. سلامت سازمانی نقش کلیدی در افزایش بهره وری سازمان ها دارد. بیمارستان ها باید از سلامت سازمانی کافی برخوردار باشند تا بتوانند خدمات با کیفیت، ایمن و اثربخش به جامعه ارایه دهند. این پژوهش با هدف تعیین سطح سلامت سازمانی بیمارستان های شهر اصفهان انجام شد.

    روش شناسی

    این مطالعه پیمایشی توصیفی و تحلیلی به صورت مقطعی با استفاده از یک پرسشنامه محقق ساخته در 14 بیمارستان دولتی، خصوصی، تامین اجتماعی و خیریه شهر اصفهان در سال 1394 انجام شد. تعداد 578 نفر از کارکنان بیمارستان ها با روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی انتخاب شدند و در این مطالعه شرکت کردند. پرسشنامه سنجش سلامت سازمانی شامل 3 بعد اصلی، 18 بعد فرعی و 54 گویه در مقیاس لیکرت پنج تایی بود. از نسخه 21 نرم افزار SPSS برای تحلیل داده های پژوهش استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین امتیاز سلامت سازمانی بیمارستان های شهر اصفهان برابر با 0.61±3.17 از 5 امتیاز بود. سه بیمارستان از سلامت سازمانی خوب، ده بیمارستان از سلامت سازمانی متوسط و یک بیمارستان از سلامت سازمانی ضعیف برخوردار بود. بیمارستان های خیریه از سلامت سازمانی بیشتری نسبت به سایر بیمارستان ها برخوردار بودند. بیمارستان ها به ترتیب از سلامت اجتماعی، جسمی و روحی بیشتری برخوردار بودند. بیشترین سلامت سازمانی در ابعاد برنامه ریزی، رسمیت، اخلاقیات و رهبری و کمترین سلامت سازمانی در ابعاد عدالت سازمانی و تصمیم گیری مشاهده شد. ابعاد روابط درون بخشی، استفاده بهینه از منابع، رهبری، انسجام، کنترل و تعهد بیشترین تاثیر را بر سلامت سازمانی داشتند.

    نتیجه گیری

    بیمارستان های شهر اصفهان از سلامت سازمانی در حد متوسطی برخوردار بودند. مدیران باید اقداماتی را برای بهبود سلامت -سازمانی بیمارستان ها به کار گیرند.

    کلیدواژگان: بیمارستان، رهبری، فرهنگ سازمانی
  • مهناز صلحی، کوروش کبیر، فاطمه کردلو* صفحات 25-38
    زمینه و هدف

    سالمندی دوران حساسی از زندگی بشر است افزایش میزان خود مراقبتی در دوران سلامتی می تواند از بار ابتلا به بیماری ها را بکاهد. هدف این مطالعه تعیین توانایی خودمراقبتی و عوامل موثر بر آن در سالمندان مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت شرق و غرب کرج در سال 1397 انجام شده است.

    روش شناسی

    این مطالعه مقطعی از نوع  توصیفی-تحلیلی است که روی 410 نفر از سالمندان بالای 60 سال که به مراکز خدمات جامع سلامت، پایگاه های سلامت و خانه های بهداشت مراجعه می کنند به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انجام شد. پرسشنامه استاندارد توانایی خودمراقبتی سالمندان و فرم مشخصات فردی مورد استفاده قرار گرفت. اطلاعات در SPSS نسخه 20 وارد شده و با استفاده از شاخص های توصیفی  و آزمون های آماری تحلیلی تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین سنی افراد مورد مطالعه (6.48 ± 66.86) بود. نمره میانگین توانایی خود مراقبتی کل در افراد مورد مطالعه (13.08 ± 139.03) و بالاتر از میانگین استاندارد بود. در این مطالعه متغیرهای زمینه ای وضعیت جسمانی، جنس، تحصیلات، شغل، میزان در آمد، محل زندگی و محل د رآمد با توانایی خود مراقبتی ارتباط معنادار داشتند (0.005p<). منطقه جغرافیایی زندگی، تعداد فرزندان و بعد خانوار و هم چنین گروه های سنی با توانایی خودمراقبتی ارتباط معناداری نداشتند.

    نتیجه گیری

    اکثریت افراد مورد مطالعه از توانایی خودمراقبتی مطلوبی برخوردار بودند. به نظر می رسد که می توان با مداخله آموزشی توانایی خود مراقبتی سالمندان را افزایش داد.

    کلیدواژگان: سالمند، خودمراقبتی
  • محمدرضا شهرکی*، ندا محسنی صفحات 39-54
    زمینه و هدف

    پیش نیاز موفقیت سازمان های خدماتی، ارایه خدمات برتر می باشد. بیمارستان ها نقش مهمی در ارایه خدمات درمانی دارند و نظرات مراجعه کنندگان میزان کیفیت خدمات ارایه شده را تعیین می نماید. هدف مقاله حاضر شناسایی و رتبه بندی کیفیت خدمات ارایه شده بر مبنای ابعاد پنج گانه سروکوال در بخش های منتخب بیمارستان علی ابن ابیطالب شهر زاهدان می باشد.

    روش شناسی

    با استفاده از نتایح احمدی و طبیبی و مطالعات کتابخانه ای و میدانی پرسشنامه ای با تعداد 5 شاخص شرایط فیزیکی، تضمین، پاسخگویی، قابلیت اطمینان و همدلی (مدل پنج گانه سروکوال) و 22 زیر شاخص جمع آوری گردید. با جمع آوری داده ها با استفاده از توزیع این پرسشنامه در بین مراجعه کنندگان (بیماران پذیرش شده و همراهان آن ها) در چهار بخش CCU، جراحی، اطفال و داخلی صورت گرفت. با روش نمونه گیری به صورت تصادفی و با استفاده از جدول مورگان، تعداد 100 نفر انتخاب شدند. برای بررسی کیفیت خدمات ارایه شده شاخص ها به روش آنتروپی شانون، وزن دهی و  بخش های منتخب با روش تصمیم گیری چند شاخصه آراس رتبه بندی شدند.

    یافته ها

    با استفاده از روش وزن دهی آنتروپی شانون مشاهده شد که بعد شرایط فیزیکی دارای بیش ترین اهمیت و بعد همدلی دارای کم ترین اهمیت می باشند. یافته های پژوهش، نابرابری سطح کیفیت خدمات ارایه شده را بین 4 بخش منتخب را نشان می دهد به طوری که بخش CCU، بخش جراحی، بخش اطفال و بخش داخلی به ترتیب رتبه اول تا چهارم را کسب کردند، به این صورت که بخش CCU دارای بیش ترین حد مطلوبیت و بخش داخلی دارای کم ترین میزان مطلوبیت می باشد. چارچوب ارایه شده در این تحقیق می تواند به عنوان معیاری برای ارزیابی عملکرد و بهبود کیفیت خدمات در بیمارستان ها مورد استفاده قرار گیرد.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج این تحقیق مدیران بیمارستان با به کارگیری امکانات و تجهیزات پزشکی، افزایش پرسنل و کادر درمان، افزایش اتاق های کم تخت و افزایش امکانات رفاهی و افزایش پزشک در شیفت های مختلف می توانند باعث بهبود کیفیت خدمات شده و در نهایت رضایت بیماران شوند.

    کلیدواژگان: کیفیت مراقبت های بهداشتی، اداره بیمارستان، تئوری تصمیم، پرسنل، بیمارستان
  • سیده ملیکا خارقانی مقدم، وحید راشدی، جمیله ابوالقاسمی، طیبه صیفوری* صفحات 55-71
    زمینه و هدف

    سلامت معنوی از جمله ابعاد شخصیتی افراد بوده و تاثیر مهمی بر ابعاد مختلف زندگی افراد دارد. این ویژگی ارتباط دو سویه ای با ویژگی های دموگرافیک افراد مانند جنس، سن، شغل دارد.  سالمندان بواسطه شرایط خاصی که دارند، خیلی بیشتر از سایر گروه های سنی، متاثر از این بعد شخصیتی هستند. به همین دلیل مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط سلامت معنوی با ویژگی های دموگرافیک سالمندان در دوران پاندمی کووید-19 انجام گردید. 

    روش شناسی

    مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی از نوع توصیفی-تحلیلی است که با هدف تعیین ارتباط بین سلامت معنوی با ویژگی های دموگرافیک بر روی 323 سالمند مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در دوران پاندمی کووید-19 در سال 1400 انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات در این مطالعه، دو پرسشنامه شامل سوالات مربوط به مشخصات دموگرافیک و پرسشنامه استاندارد سلامت معنوی پولوتزین بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آماری آزمون تی، تحلیل واریانس،  و رگرسیون استفاده گردید. تمامی آزمون‏ها در سطح اطمینان 95 درصد انجام شد.

    یافته ها

    66.9% سالمندان مرد و 54.9% سالمندان زن شرکت کننده در مطالعه، بالای 60 سال قرار داشتند و میانگین نمره سلامت معنوی در مطالعه حاضر 0.474±86.38 بود که نشان دهنده سطح متوسط سلامت معنوی شرکت کنندگان است. ویژگی های دموگرافیکی شغل و سطح سواد تاثیر به سزایی در وضعیت سلامت معنوی افراد سالمند دارد (P<0.05).

    نتیجه گیری

    سلامت معنوی یکی از ابعاد مهم سلامت است که افزایش آن با در نظر گرفتن عوامل موثر بر آن امکان پذیر خواهد بود. با افزایش سلامت معنوی می توان موجب کاهش اضطراب و افزایش کیفیت زندگی شد، و این امر بر سلامت سالمندان نیز تاثیرگذار خواهد بود. سالمندان جهت حفظ سلامت خود نیازمند احساس آرامش می باشند که یکی از عوامل مهم دستیابی به آن، تمرکز بر افزایش سلامت معنوی است.

    کلیدواژگان: سالمند، معنویت، سلامت، کووید-19
  • سعید باقری فرادنبه، الهام سعیدیان*، نیلوفر قطبیان، فاطمه نجفی پور مقدم صفحات 72-84
    زمینه و هدف

    نظر به اهمیت عفونت های بیمارستانی، ضرورت تشخیص علل مرتبط با آن مورد توجه واقع گردید، کنترل و توجه به این مهم سبب کاهش مرگ ومیر، کاهش مداخلات درمانی، کاهش مدت زمان بستری، کاهش هزینه های تحمیلی بیمارستانی و افزایش تامین و ارتقای سطح سلامت جامعه و رضایت از نظام بهداشتی و درمانی می شود.

    روش شناسی

    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی مقطعی است؛ که در 6 بخش شامل سازمان برنامه پیشگیری و کنترل عفونت، راهنمای فنی، منابع انسانی، پشتیبانی آزمایشگاه میکروبیولوژی، محیط و استانداردهای فضای ایزوله در زمینه پیشگیری و کنترل عفونت اندازه گیری شد. برای توصیف و تحلیل داده های این پژوهش از آمار توصیفی استفاده گردید. پس از جمع آوری اطلاعات و وارد کردن آن در نرم افزار، تجزیه و تحلیل آماری انجام شد.

    یافته ها

    در این مطالعه 73.5 درصد از بیمارستان ها تا حدودی، 4 درصد به طور کامل و 23.5 درصد از شاخص سازمان برنامه پیشگیری و کنترل عفونت تبعیت نکردند. در زمینه شاخص دستورالعمل های فنی، 6 درصد بیمارستان ها به طور کامل و 94 درصد تا حدودی رعایت کرده بودند. هم چنین شاخص نیروی انسانی 100 درصد  بیمارستان ها تا حدی با این شاخص مطابقت داشته است. حمایت از آزمایشگاه میکروبیولوژی: 25 درصد بیمارستان ها به طور کامل، 73.5 درصد به طور جزیی و 1.5 درصد  از آن ها با شاخص مطابقت نداشتند.

    نتیجه گیری

    عملکرد اکثر بیمارستان ها در زمینه رعایت شاخص های کنترل عفونت به استثنای شاخص تخصیص بودجه با کم ترین میزان تطابق؛ درحد متوسط بود. ضروری است تا مسیولان نظام سلامت الگوها و دستور کارهایی را جهت تخصیص بودجه برای تضمین فعالیت های کنترل عفونت تنظیم نمایند. در زمینه سایر شاخص هایی که ضعیف است پیشنهاد می شود مدیریت بیمارستان ها با نظارت و توجه بیش از پیش و برنامه ریزی کوتاه مدت در زمینه ارتقا شاخص های مذکور گام بردارند.

    کلیدواژگان: کنترل عفونت، پیشگیری و کنترل، بیمارستان ها
  • فاطمه احتشامی، علی محمد مصدق راد، مریم تاجور صفحات 85-111
    زمینه و هدف

     خیرخواهی و انسان دوستی به کمک های فردی برای خیر عمومی، تسکین درد و رنج و ارتقای کیفیت زندگی مردم اشاره دارد. خیرین در تامین مالی، تولید منابع و ارایه خدمات سلامت مشارکت دارند. این مطالعه با هدف تبیین نحوه مشارکت خیرین در تولید منابع نظام سلامت ایران و عوامل موثر بر آن انجام شد.

    روش شناسی:

     این پژوهش کیفی با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته و تحلیل اسناد در سال 1397 انجام شد. مصاحبه های نیمه ساختار یافته با 38 نفر از خیرین سلامت و 26 نفر از سیاست گذاران، مدیران و کارشناسان حوزه معاونت اجتماعی وزارت بهداشت و دانشگاه های علوم پزشکی کشور به صورت هدفمند و به روش گلوله برفی تا مرحله اشباع انجام شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل موضوعی تحلیل شدند.

    یافته ها

     خیرین سلامت در تامین منابع سرمایه ای، جاری و انسانی نظام سلامت ایران مشارکت دارند. تامین منابع سرمایه ای شامل وقف و اهدای املاک و مستغلات، ساخت، توسعه و بهره برداری از پروژه های عمرانی و تامین تجهیزات سرمایه ای است. تامین منابع جاری شامل تعمیر و بازسازی مراکز بهداشتی و درمانی و تامین دارو و ملزومات مصرفی است. هم چنین، خیرین به صورت مشارکت نیروهای داوطلب سلامت و به کارگیری کارکنان در مراکز درمانی خیریه در تامین منابع انسانی نظام سلامت کشور مشارکت دارند. عوامل اقتصادی، مدیریتی، قانونی، رفتاری، اخلاقی، محیطی و فناوری بر مشارکت خیرین در تولید منابع نظام سلامت ایران تاثیر می گذارند.

    نتیجه گیری

    خیرین مشارکت گسترده ای در توسعه منابع نظام سلامت ایران دارند. عوامل متعددی در داخل و خارج نظام سلامت بر مشارکت خیرین سلامت اثر می گذارد. سیاست گذاران و مدیران سلامت با ارتقای آگاهی خیرین، تشویق و حمایت از آن ها باید منابع آن ها را به سمت اولویت های نظام سلامت هدایت کنند.

    کلیدواژگان: خیریه ها، داوطلبان، جمع آوری کمک های مالی، ایران
|
  • Ali Mosadeghrad Pages 1-24
    Background & Objectives

    Organizational health is the physical, mental and social adaptation of the organization to its surrounding environment. Organizational health plays a key role in increasing the productivity of the organization. Hospitals must be healthy to provide quality, safe and effective services to society. This study aimed to measure the organizational health of Isfahan city hospitals in Isfahan, Iran.

    Materials & Methods

    This survey was conducted using a questionnaire in 14 public, private, charity and social security hospitals in Isfahan city in 2015. A total of 578 hospital managers and employees participated in this study. The organizational health assessment questionnaire included 3 main dimensions, 18 sub-dimensions and 54 questions on a five-point Likert scale. SPSS software, version 21, and descriptive statistics (frequency, percentage, mean and standard deviation) and inferential statistics (regression and analysis of variance) were used for data analysis.

    Results

    The average score of organizational health in Isfahan hospitals was 3.17±0.61 out of 5 points. Three hospitals had good organizational health, ten hospitals had moderate organizational health, and one hospital had poor organizational health. Hospitals had more social, physical and mental health, respectively. The highest organizational health was observed in the dimensions of planning, formality, ethics and leadership, and the lowest organizational health was observed in the dimensions of organizational justice and decision making. The dimensions of intra-departmental relations, optimal use of resources, leadership, cohesion, control and commitment had the greatest impact on organizational health. Charity hospitals had higher scores in organizational health scale than other hospitals.

    Conclusion

    Isfahan hospitals had an average level of organizational health. Hospital managers should take necessary measures to improve the health level of their organization.

    Keywords: Hospital, Leadership, Organizational Culture
  • Mahnaz Solhi, Kouroosh Kabir, Fatemeh Kordlou* Pages 25-38
    Background & Objectives

    Elderly is a critical period of human life increasing the amount of selfcare in health can reduce the burden of disease. The purpose of this study was to determine self-care ability and its effective factors in elderly referring to comprehensive health centers in Karaj in 1397.

    Material & Methods

    This is a cross- sectional descriptive analytical study that was performed on 410 elderly people over 60 years who referred to comprehensive health services by multistage random sampling method. A standard questionnaire self-care ability and demographic profile form were used. Data was entered into SPSS version 20 and were analyzed be descriptive and analytic tests.

    Results

    The mean age of the subjects was (66.86±6.48). The mean score of total self-care ability was (139.03±13.08) and above the standard average. In this study, the underlying variables of physical status, sex, education, occupation, income, place of living and income were significantly correlated with self-care ability dimensions (p<0.005). Geographic area of life, number of children and family size as well as age groups had no significant relationship with the dimensions of self-care ability.

    Conclusions

    The majority of subjects had good self-care ability. It seems that the educational intervention can improve the self-care ability of the elderly.

    Keywords: Aged, Self Care
  • Mohamadreza Shahraki*, Neda Mohseni Pages 39-54
    Background & Objectives

    Prerequisite for the success of service organizations is the provision of superior services.  Hospitals play an important role in providing medical services and the opinions of the clients determine the quality of the services provided. The purpose of this article is to identify and rank the quality of services provided based on SERVQUAL model in selected wards of Ali Ibn Abitaleb Hospital in Zahedan.

    Material & Methods

    Using the results of Ahmadi and medical research and library and field studies, 5 criteria (SERVQUAL's Five Model) and 22 sub-criterions were collected. By collecting data by distributing this questionnaire among the patients (patients and companions) in four departments of CCU, men's surgery, pediatrics 1 and internal medicine 1. Sampling method was random and using Morgan's table, 100 people were selected. The ranking criteria were ranked by Shanon's entropy weighting method and the service quality of the departments was ranked by ARAS multi-criteria decision-making method.

    Results

    The research findings show the inequality in the quality of services provided between the four selected departments, so that the CCU, men's surgery, pediatrics and internal medicine ranked first to fourth, respectively. The framework presented in this research can be used as a criterion for evaluating the performance and improving the quality of services in hospitals.

    Conclusions

    According to the results of this study, hospital managers can improve the quality of services and ultimately patient satisfaction by using medical facilities and equipment, increasing staff and treatment staff, increasing the number of rooms with low beds and increasing welfare facilities and increasing the number of physicians in different shifts.

    Keywords: Quality of Health Care, Hospital Administration, Personnel Administration, Hospital, Hospitals, Decision Theory
  • Seyedeh Melika Kharghani Moghadam, Vahid Rashedi, Jamileh Abolghasmi, Tayebeh Seifouri* Pages 55-71
    Background & Objectives

    Spiritual health is a personality dimension that significantly impacts various aspects of people's lives. This characteristic has a two-way relationship with demographic factors such as gender, age, and occupation. Due to their unique circumstances, older adults are more susceptible to the effects of this personality dimension compared to other age groups. Therefore, this study aims to investigate the relationship between spiritual health and demographic characteristics among older adults during the Covid-19 pandemic.

    Material & Methods

    The current study is a cross-sectional, descriptive, analytical study conducted on 323 older individuals who sought services at comprehensive health centers under Shahid Beheshti University of Medical Sciences during the Covid-19 pandemic in 2021. Data was collected using two questionnaires—one that focused on demographic characteristics and another that used the standard spiritual health questionnaire of Polotzin.

    Results

    66.9% of older men and 54.9% of older women participating in the study were over 60 years old, and the average score of spiritual health in the present study was 86.38±0.474, which indicates the average level of spiritual health of the participants. The demographic characteristics of occupation and literacy level have a significant effect on the spiritual health of older adults (P<0.05).

    Conclusions

    Spiritual health is one of the most important dimensions of health, which can be increased by considering the factors affecting it. By increasing spiritual health, it is possible to reduce anxiety and increase the quality of life, and this will also affect the health of older adults. In order to maintain their health, older adults need a feeling of peace, and one of the important factors to achieve it is to focus on increasing spiritual health.

    Keywords: Aged, Spirituality, Health, Covid-19
  • Saeed Bagheri Faradonbeh, Elham Saeedian*, Niloofar Ghotbiyan, Fateme Najafi Pourmoghadam Pages 72-84
    Background & Objectives

    due to the importance of hospital infections, the need to diagnose the causes related to it was noticed, control and attention to this important cause reduction of mortality, reduction of therapeutic interventions, reduction of hospitalization time, reduction of hospital costs and increase of supply and improvement of the level The health of the society and the satisfaction of the healthcare system.

    Methodology

    The current study is a cross-sectional descriptive study; which was measured in 6 sections including the infection prevention and control program organization, technical guide, human resources, microbiology laboratory support, environment and isolation space standards in the field of infection prevention and control. Descriptive statistics were used to describe and analyze the data of this research. After collecting the data and entering it into the software, statistical analysis was performed.

    Findings

    In this study, 73.5% of hospitals partially, 4% completely, and 23.5% did not comply with the index of the organization of infection prevention and control program. In terms of the index of technical guidelines, 6% of hospitals had fully complied and 94% had complied to some extent. Also, the human power index of 100% of the hospitals has partially matched this index. Microbiology laboratory support: 25% of hospitals fully, 73.5% partially and 1.5% of them did not comply with the index.

    Conclusion

    the performance of most hospitals in the field of compliance with infection control indicators, with the exception of the budget allocation indicator with the lowest level of compliance; It was average. It is necessary for health system officials to set patterns and agendas for allocating funds to ensure infection control activities. In the context of other indicators that are weak, it is suggested that hospital management take steps to improve the mentioned indicators with more monitoring and attention and short-term planning.

    Keywords: Infection Control, Prevention, Control, Hospitals
  • Fatemeh Ehteshami, Ali Mohammad Mosadeghrad, Maryam Tajvar Pages 85-111
    Background & Objectives

     Philanthropy refers to individual contributions for the common good, relief of pain and suffering, and improvement of people's quality of life. Philanthropists and donors are involved in financing, generating resources and providing health services. This study aimed to explore donors' participation in generating resources in the Iranian health system and identify factors affecting the allocation of donors' resources.

    Materials & Methods

     This qualitative research was conducted using semi-structured interviews and document analysis in 2018. Semi-structured interviews were conducted with 38 health donors and 26 policy makers, managers and experts in the field of social affairs of the Ministry of Health and medical universities using purposeful and snowball sampling methods. Data were analyzed using thematic content analysis method.

    Results

     Donors participate in providing the capital, current and human resources. Capital resources include endowment of land, construction, development and operation of healthcare facilities and provision of capital equipment. Current resources include the repair and reconstruction of healthcare facilities and technologies and the provision of medicine and consumables. Human resources include employees working in charity hospitals and clinics and volunteers working in healthcare projects. Economic, managerial, legal, behavioral, ethical, environmental and technological factors affect the participation of donors in generating resources for Iran's health system.

    Conclusion

     Donors contribute considerably to resources generation in Iran's health system. Several factors inside and outside the health system affect the participation of health donors. Policy makers and health managers should direct donors’ resources towards the priorities of the health system by educating, encouraging and supporting them.

    Keywords: Charities, Volunteers, Fund Raising, Iran